Aile hukukuaileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır. Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanmaevlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleriaile konutusoybağıevlat edinmevelayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayetkayyımlıkyasal danışmanlıkyardım nafakasıdırKadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir.

Kayıtlı ya da kayıtsız yaşam arkadaşlıkları da aile hukukunun konusu içinde yer alır. Kayıtlı yaşam arkadaşlığı Türk hukukunda düzenlenmemiştir. Evlilik dışı yaşam arkadaşlığına bağlanan herhangi bir hak bulunmaz, bununla birlikte çocuklar ister evlilik içinde ister evlilik dışında doğsun eşit haklardan yararlanır.

Aile içi şiddettaşıyıcı annelikyapay döllenmeçocuk istismarı ve çocuk kaçırma gibi kadın hakları ya da çocuk hakları kapsamında ele alınan konular gerek uluslararası sözleşmelerde gerek iç hukukta özel olarak düzenlenmektedir.

Aile hukuku kapsamında Türk Medeni Kanununda ve diğer bazı özel yasalarda düzenlenen konulara ilişkin uyuşmazlıklar aile mahkemelerinde görülür. Aile mahkemeleri, uzmanlık mahkemelerinden olup sosyal çalışmacı, ruhbilimci gibi alanda çalışan kişilerin yardımından yararlanıldığı mahkemelerdir. Ayrıca aile mahkemesi yargıçlarının atamasında da aile hukuku konusunda uzman olup olmadığına ve evli ya da çocuklu olup olmadığına bakılarak bu nitelikleri taşıyan kişiler atamada yeğlenir.

Miras hukuku ise, insanların ölümlerinden sonra malları üzerinde yapmak istedikleri ölüme bağlı tasarrufları ve ölümleri halinde, gaipliğine karar verilmesinden sonra veya ölüm karinesinin varlığı halinde mirasa konu mallarının (tereke) yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında ne şekilde paylaştırılacağını, borçlarının nasıl ve hangi sırayla ödeneceğini inceleyen bir özel hukuk dalıdır. Miras hukuku Kara Avrupası hukuk düzeninde medeni kanunlarda düzenlenir. Miras bırakandan kalan malların (tereke/mamelek) devrine ilişkin veraset işlemleri kimi ülkelerde mahkeme kararıyla, kimi ülkelerde de noterliklerde oluşturulan nüfus kayıt sistemleri üzerinden belgelendirilmektedir.

Aile Hukuku ve Miras Hukuku Alanındaki Dava Vekilliği Hizmetlerimiz

1.      Aile konutu ve uygulamaları

2.      Ailenin korunmasına dair 4320 sayılı kanundan doğan davalar

3.      Boşanma davaları

4.      Evlat edinme izin davası

5.      Evlenme izni, kadın için bekleme süresinin kaldırılması

6.      Mal ortaklığı, ayrılığı, mal rejimleri

7.      Mal rejiminde eşlerin yasal alım hakları

8.      Mirasçılık belgesinin alınması

9.      Mirasçılık belgesinin iptali davaları

10.    Mirasın reddi, miras şirketine mümessil atanmasına ilişkin davalar

11.    Mirasta defter tutulması

12.    Nafaka davaları

13.    Nişan bozulmasından doğan davalar

14.    Nesebin reddi, nesebin tashihi ve babalık davaları

15.    Tazminat davaları

16.    Tapu ve nüfus müdürlüklerinde isim düzeltilmesi, değiştirilmesi, yaş düzeltilmesi ve kazai rüşt davları

17.    Tenfis davaları

18.    Terekede ihtiyadi tedbirler

19.    Terkis ve mirasta iade davaları

20.    Velayet davaları

21.    Vesayet ve kayyım davaları

22.    Vasiyetnamenin iptali davaları

23.    Veraset ilamı çıkartılması(Mirasçılık Belgesi)